Skopmätning:

Dött lopp mellan de politiska blocken

Vänsterpartiet backar och hamnar på 4,3 procent vilket är en tillbakagång med en procentenhet jämfört med den förra mätningen.

– Den första spontana reaktionen är att den inte ser positiv ut för vår del eftersom vi ligger väldigt lågt. Samtidigt så är det väldigt jämnt mellan blocken och det säger mig att det kommer att bli en stenhård valrörelse, säger Anki Ahlsten, Vänsterpartiets partisekreterare.

Kan samarbetet mellan Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vara negativt opinionsmässigt för Vänsterpartiet?

– Det är väldigt svårt att säga, jag tycker att det går upp och ner i opinionsmätningarna så man kan inte dra några sådana slutsatser nu. Jag tror att det är svårt att vara ett mindre parti i en sådan här konstellation eftersom man inte syns lika mycket i medierna. Jag tror att det betyder väldigt mycket att man syns medialt, säger Anki Ahlsten.

Vänsterpartiet som ingår i det rödgröna samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är i en neråtgående trend. 

I och med förändringen med två politiska block i Sverige som står emot varandra minskar utrymmet för de små partierna att driva en självständig politik.

Det gör att det blir svårare för Lars Ohly att styra partiet rätt säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat.

– Det är inte lätt att vara partiledare för Vänsterpartiet i dag. Om man samordnar sig för mycket med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet så riskerar man att tappa vänsterväljare. Om man inte samordnar sig så riskerar man att framstå som en splittrare i det rödgröna samarbetet, säger Ulf Bjereld.

Vilka frågor tror du det är som gör väljarna tveksamma?

– För Vänsterpartiets del tror jag att man har svårt att profilera sig när så mycket av debatten handlar om huruvida friskolor ska få ta ut vinst eller inte eller hur höga de olika ersättningsnivåerna ska vara i socialförsäkringssystemen. Det är frågor där de rödgröna måste vara eniga när man går in i valkampanjen, samtidigt är det frågor där Vänsterpartiet måste kompromissa mest. Det gör att Vänsterpartiets ideologiska profil riskerar att suddas ut, säger Ulf Bjereld.

1 100 personer har tillfrågats i Skops undersökning och förändringarna ligger inom den statistiska felmarginalen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista