Opel-fack strejkar mot General Motors

Den amerikanska ägaren General Motors har beslutat att behålla Opel, efter ett halvår av förhandlingar med olika möjliga köpare och där det nu slutligen fanns ett färdigt köpeavtal med en av dem. I Tyskland, där de flesta Opeljobben finns, är misstron stor mot GM:s nya planer.

– GM:s ledning överskattar sig själv. Efter två månaders ökad försäljning i USA tror de att de kan erövra världen igen. Men de vet inget om den europeiska marknaden.

Det säger Ferdinand Dudenhöffer, bilprofessor och ledande branschexpert. Han väntar sig inga idéer från Detroit om hur Opel ska bli lönsamt igen, bara jakt för att minska kostnaderna. GM kommer att lägga ner fabriker i Europa, är Dudenhöffers prognos.

Opelfacket har blåst till kamp mot GM. Varningsstrejk är utlyst tills i morgon. Facket har tagit tillbaka alla löften att minska sina löneanspråk, som de givit under förhandlingarna med den nye tilltänkte ägaren, bildelstillverkaren Magna.

Rainer Enkele, facklig företrädare i Bochum, säger att facket tänker ge efter en millimeter på kravet att alla Opelfabriker ska bli kvar i Tyskland.

Den tyska regeringen tar upp GM:s beslut på sitt möte i dag. Och den nya näringsministern Rainer Brüderle kräver, omgående, som han säger, pappren på bordet från GM:s sida.

Tyskland har utlovat stora belopp i lån och garantier till en köpare av Opel. En del av pengarna har redan betalats ut, men ska nu krävas tillbaka, enligt näringsministern.

Opelfacket förutspår att GM:s nästa steg nu blir "utpressning" mot anställda och regeringar i Europa för betala omstruktureringen av Opel.

Billdelstillverkaren Magna, som nu alltså inte får ta över Opel, säjer i en kommentar att företaget vill fortsätta samarbeta med GM och Opel.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista