Otydliga regler för spelmarknaden

Uppdaterad: 18:05
Läget på den svenska spelmarknaden är fortfarande mycket oklart och ännu har ingen ny lag blivit klar. Men på marknaden händer det desto mer, nya spelformer dyker upp.

I morse presenterade Betssons koncernchef Pontus Lindwall spelbolagets rapport för det tredje kvartalet.

Det var trångt i Betssons spelbutik på Götgatan i morse, runt borden med speldatorer satt analytiker och i mitten stod spelbolagets högsta chef Pontus Lindwall och presenterade stolt en vinst på drygt 79 miljoner för det tredje kvartalet. Klart bättre än i fjol.

Betssons butik på Götgatan är omstridd. Lotteriinspektionen anser att den gör reklam för det utländska bolaget Betsson och vann målet i länsrätten. På måndag fortsätter ärendet upp i kammarrätten.

Betsson är ett utländskt bolag. För att komma runt svensk lagstiftning så har bolaget säte på Malta. Så har också konkurrenterna Unibet och Expekt valt att göra. Spelen sker på internet.

När det gäller lagfrågan så beskriver Betssons koncernchef, Pontus Lindwall, läget som förvirrat.

– Det är inte någon optimal situation att det är rörigt på den legala marknaden. Nu talar jag inte bara om Sverige utan generellt inom EU. Vi skulle hellre se att det fanns ett tydligt regelverk som är lika för alla bolag. Där kommer vi att hamna förr eller senare men jag tror tyvärr att det kommer att ta lång tid, säger Pontus Lindwall.

Här i Sverige kom spelutredningen med sitt förslag i december i fjol men någon ny lag har det inte blivit. Frågan ligger just nu på finansminister Anders Borgs bord.

– Jag tror att vi i grund och botten har en väl fungerande spelpolitik i Sverige. Men sedan ska vi säkert göra justeringar för att den ska bli ännu bättre, säger Anders Borg.

Kommer det något innan valet?

– Vi ska återkomma till vad vi ska göra i frågan vartefter.

Så det är inte säkert att det blir före valet?

– Nej, jag ser inte något jättestort behov av att ha en alltför hetsig process, säger Anders Borg.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista