Kommuner behöver stöd för godmanskap

Uppdaterad: 16:45
Kommuner som tar emot ensamkommande asylsökande barn och unga behöver mer kunskap när det gäller arbetet med gode män och eftersökande av föräldrar. Det visar en ny omfattande kartläggning av Sveriges kommuner och landsting och Migrationsverket som presenterades i dag.

Drygt 230 kommuner i landet har svarat på frågor om hur de hanterar mottagandet av ensamkommande barn. Till exempel svarar 84 procent av socialtjänsterna att deras efterforskning av eventuella föräldrar till barnen sker i låg eller mycket låg omfattning.

– Vad ska en god man göra, hur ska den få utbildning, och vilket stöd ska den få? Hur ska man tillsyna god man utifrån att det är en juridisk vårdnadshavare, som är ett nytt begrepp inom god man? säger Leena Andersson, projektledare på Sveriges kommuner och landsting.

Hur söker man rätt på vårdnadshavare till de ensamkommande barnen?

– Vad det gäller eftersökning av föräldrar så är det ett område som ingen gör över huvud taget.

Vad säger kommunen om det?

– De säger att det inte är deras uppgift, utan att det är Migrationsverkets uppgift. Och Migrationsverket säger också att det inte är deras uppgift, utan att det är socialtjänstens eftersom det är en social fråga, säger Leena Andersson.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista