IT-attack kraschade FRA:s datasystem

Försvarets radioanstalts webbplats har sedan i måndags utsatts för en IT-attack, av samma slag som polisen utsattes för förra veckan. Förutom överbelastningen på hemsidan drabbas dock inte FRA:s övriga verksamhet.

Den typ av angrepp som FRA:s webbplats utsatts för kallas för dos-attack. Det innebär att någon överbelastar webbplatsens server med hjälp av kapade datorer.

Attacken mot FRA, som fortfarande pågår, upptäcktes under måndagskvällen. Till och från har hemsidan legat nere.

Det är omöjligt att skydda sig mot överbelastningsattacker och det är nästintill omöjligt att spåra upp gärningsmännen, säger Stefan B Grinneby, chef för Sveriges It-incidentcentrum, som hjälper drabbade myndigheter och företag.

Attackerna i sig är ofarliga, enda effekten är att hemsidan kraschar, säger han. Men det finns alltid en risk att bakom överbelastningen döljer sig ett intrångsförsök.

– Det här är ju ett sätt att stänga av en tjänst. Däremot kan man ju använda sig utav det här som en del av ett angrepp där man på ena sidan överbelastar och skapar mycket besvär samtidigt som man smyger in en mer svårupptäckt attack i det här stora bruset man har skapat. Den här andra attacken kan ju ha till syfte att samla in data till exempel, säger Stefan B Grinneby.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista