Anrikt svenskt textilföretag i djup kris

Det kommer allt fler tecken på hur djup den ekonomiska krisen är för Borås Wäfveri, ett av Sveriges mest anrika textilföretag. Företaget har länge dragits med stora förluster och krävs nu på över 40 miljoner kronor för obetalda pensions- och skatteskulder.

Borås Wäfveri startade sin verksamhet redan 1870, och tillverkar bland annat sänglinne och rullgardiner. Sedan i mitten av 1990-talet har all produktion flyttats från Sverige till Estland, men koncernen har hela åtta raka förlustår bakom sig, och sedan 2002 har Borås Wäfveri gjort sig av med 90 procent av sina anställda. Nu är det 550 anställda kvar, varav bara 17 i Sverige.

I förra veckan visade det sig att företaget har flera obetalda skulder hos kronofogden, bland annat en skatteskuld på över tre miljoner kronor, Nu har Borås Wäfveri också fått krav på sig att betala av en pensionsskuld till försäkringsbolaget Pensionsgaranti, där Peter Lindblad är vd.

– Totalt handlar det om 40 miljoner kronor som de är skyldiga att betala.

Borås Wäfveri förhandlar nu om att få in en ny delägare som kan skjuta till kapital, och i väntan på det börsnoterade bolaget skjutit fram sin kvartalsrapport en månad. Vd:n Kenneth Udd medger att likviditeten är ansträngd, men han menar att Borås Wäfveri ska överleva.

– Jag anser inte att vi är nära konkurs, men det är klart att vi har problem som måste lösas, men vi jobbar med det, säger Kenneth Udd, vd för Borås Wäfveri.

Och det verkar som att det inte bara är Borås Wäfveri som har svårt att betala sina skulder. Idag har nämligen Borås Wäfveri stämt en av sina kunder, Dibb AB, som enligt Borås Wäfveri är skyldigt ungefär två miljoner kronor för obetalda varor.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista