Sida kritiseras för bristande underlag

Sida får kritik från Riksrevisionen för att inte veta tillräckligt om mottagarländerna, när stöd ges till att utveckla ländernas statsförvaltning.

Utan ett stabilt beslutsunderlag, går det inte att mäta effekt och planera långsiktigt, menar granskarna. Chefen för Sidas metodavdelning, Per Lundell, instämmer, men bara delvis. 

– Visst har vi koll, men vi delar Riksrevisionens bedömning att vårt beslutsunderlag inte är tillräckligt tydligt och omfattande. Däremot säger det inte att vi inte gör de analyser och bedömningar som vi måste göra, det är bara det att vi dokumenterar det här alldeles för dåligt, säger Per Lundell.

Men om analysen när ni går in i ett land inte är fullständig så låter det som om det kan bli lite mer slumpmässigt om det faktiskt ger effekt?

– Det är en helt riktig iakttagelse, det kan ge den effekten. Jag vill återkomma till att de största bristerna är dokumentationen i beslutsunderlaget, säger Per Lundell.

Per Lundell vidhåller att Sida har kontroll, men Riksrevisionen menar att biståndsorganet ofta inte vet vilka i mottagarlandet som engagerar sig fullt ut i att få en stark och sund statsapparat.

Bristerna gör det svårt att utvärdera biståndets effekt och om beroendet av stöd minskar.

Rotationen av personal inom Sida bidrar också till att göra beslutsunderlagen tunnare. 

Sida får också kritik för att anlita svenska och statliga partners för mycket.

– Man får komma ihåg att Sida har ett regeringsuppdrag att involvera andra svenska aktörer i utvecklingssamarbetet, säger Per Lundell.

Såväl regeringens riktlinjer som Sidas egna kan vara både motstridiga och ineffektiva, menar Riksrevisionen.

I augusti oroade sig biståndsminister Gunilla Carlsson för att biståndet bidrar till korruption, men Per Lundell tror att ett nytt regelverk, som är på väg och samtrimmat inom EU, ska ge Sidas bistånd en stabilare utgångspunkt. 

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista