Haverier hotar vindkraftverkens framtid

På kort tid har en rad haverier inträffat på flera vindkraftverk i Sverige. Det senaste i Malmö där ett vindkraftverk tappade alla rotorblad. Branschorganisationen Svensk vindenergi ser mycket allvarligt på olyckorna och startar nu en haverikommission.

– Vad vi gör nu är att vi undersöker möjligheterna att starta en egen haverikommission, säger Gunnar Fredriksson som är vice vd på Svensk vindenergi.

Svensk Vindenergi kontaktade i går Statens haverikommission för att få hjälp med att organisera en haverikommission. Enligt Gunnar Fredriksson får resultatet av den nya haverikommissionens arbete inte bli en partsinlaga. Rotorblad har nu lossnat från vindkraftverk på Gotland, i Halland och i Malmö.

– Som tur är har det ännu inte inträffat en olycka med skada på tredje man i alla fall, men det är självklart väldigt olyckligt att det händer.

Är det opinionsmässigt problematiskt?

– Ja, mest är det nog det tror jag. Om det inte hade varit så att det hade varit en risk för tredje man så hade problemet varit väldigt lätt att ta hand om tror jag, men just nu så tycker vi att det är trist och det mest opinionsmässigt, säger Gunnar Fredriksson.

I Malmö pågår ett försök med mindre vindkraftverk i stadsmiljö och det var ett av de verken som i helgen tappade samtliga rotorblad. Enligt projektchef Roger Möller på kommunägda Stadsfastigheter påverkar haveriet vindkraftprojektet. Ett vindkraftverk har satts upp i närheten av en skola.

– Det har vi för säkerhets skull stängt av nu så det står still. Givetvis måste vi kolla upp detta noga och se hur vi kan gå vidare, säger projektchef Roger Möller.

Enligt branschorganisationen Svensk vindenergi är kvalitetskontrollen av större vindkraftverk bra, men kunskapen om hur det är med de mindre är sämre.

– Vad vi vet är att det finns en uppsjö av leverantörer av mindre vindkraftverk som försöker ta sig in på den svenska marknaden. Hur kvalitetskontrollen är av dem vet vi inte, säger Gunnar Fredriksson, vice vd på Svensk Vindenergi.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista