Stora brister när många ska vaccineras

Vaccinationskampanjen mot svininfluensan har flera brister. Sena leveranser, långa köer och irritation och på många håll har vaccinet plötsligt tagit slut.

På vårdcentralen Nyhem i Halmstad hann barnen få det sista vaccinet medan pappa Fredrik blev utan.

– Det var de sista doserna som de fick här. Så jag får vänta och ta någon annan dag.

Barnsjuksköterskan Karin Andreasson tror, men framför allt hoppas, att nästa vaccinleverans når vårdcentralen på måndag. Hon är inte ensam om att hysa förhoppningar. Det som skulle bli en genomtänkt och planerad vaccinationskampanj kantas så här i början av många problem.

Vaccintillverkaren har hittills levererat färre vaccindoser än landstingen hade räknat med. Därför händer det att folk möts av skyltar på vårdcentralens dörr med texten: vaccinet slut. Och ovissheten om nästa leverans skapar ännu mer förvirring.

I Östergötland tar doserna slut redan i morgon, säger Anita Mohall som är landstingets vaccinationsansvariga.

– Med den takt vi vaccinerade förra veckan så kommer vi kanske att ha slut på vaccin framåt torsdagen. Och i dag vet inte jag när nästa leverans kommer.

I Uppsala var det just rapporterna om vaccinbrist som fick Åsa Lund Moberg att skynda sig med sina barn till vårdcentralen.

– Det var därför vi kom nu i början när barnfamiljerna skulle vaccineras. Jag tänkte att vi skulle ta medan det finns kvar.

Från Halland rapporterades i går om vuxna som aggressivt tränger sig före i kön och tar barnens vaccin.

Uppgifter om bland annat långa köer och förvirrande information har fått Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson att kalla kampanjen för ett fiasko.

– Jag tror fler och fler går och tänker på om inte det här håller på att bli årets fiasko, den här jättelika övningen som vi är inblandade i.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Samarbete med
Mats Wetterlundh, SR Halland
SR Uppland
SR Östergötland
SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista