Tillståndskravet för butikskamera ska slopas enligt nytt förslag. Foto: Sofia Müller/Scanpix.
Kameraövervakningsutredningen:

Lättare övervaka med kamera i butiker

Butiksägare ska inte längre behöva tillstånd för att sätta upp kameror inne i affärerna. Det ska också bli lättare att få skadestånd efter kränkande filmning. I dag lämnades ett utredningsförslag till regeringen för en ny lag för kameraövervakning.

– Huvudsaken är att det inte missbrukas men det tror jag egentligen inte att det kommer att göra utan man sätter upp en kamera om man finner att man behöver det helt enkelt. Det är en stor investering som det är så det gör man om man behöver, säger Tomas Kidelius, butiksägare i Stockholm.

Tomas Kidelius har flera övervakningskameror uppsatta i sin butik för att personal ska känna sig säkrare och för att undvika snatterier. Enligt en statlig utredning om en ny kameraövervakningslag ska det inte längre behövas tillstånd för det från länsstyrelsen utan räcka med en anmälan. Undantaget är provhytter och entréer och utgångar eftersom det omfattar allmän plats. Besökarna här, som Marie Nilsson, tycks inte ha något emot att bli filmad.

– Har man någonting att dölja så har man kanske problem, annars tror jag inte man behöver ha det, säger Marie Nilsson.

Utredarens uppdrag var också att se om det finns anledning till en allmän utökning av kameraövervakning på allmänna platser som gator och torg, men det anser inte utredaren. Men det ska i den nya lagen finnas en skadeståndsbestämmelse som ger den som kränkts efter att ha filmats på ett olagligt sätt rätt till ersättning. Det är nästan omöjligt i dag, säger utredaren Margareta Åberg.

– Det finns allmänna regler i skadeståndslagen men i praktiken så är det omöjligt att få någon ersättning enligt de reglerna, säger Margareta Åberg.

Datainspektionen föreslås bli övergripande tillsynsmyndighet, och ska även sköta de överklaganden som i dag ligger på justitiekanslern, JK. Det skulle kunna bli ett problem, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Det är inget fel på Datainspektionen men dess uppgift är främst att värna integritetsaspekterna och då kan man fråga sig om de kan göra den övervägningen mot brottsbekämpningsintresset som också är viktigt att göra, säger Beatrice Ask.

JK Göran Lambertz tycker däremot att det vore bra.

– Jag har själv föreslagit det. Nu får de ett samlat ansvar för att övervakningen fungerar och för att integritetsintresset tillgodoses i alla sammanhang och det tror jag är riktigt, säger Göran Lambertz.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista