Clinton tvingas klargöra USA:s policy

USA:s utrikesminister, Hillary Clinton försöker dämpa arabvärldens vrede efter att USA i helgen såg ut att göra avkall på sitt krav att Israel måste införa byggstopp i bosättningarna på den ockuperade västbanken.

Under ett hastigt tillkommet möte med Egyptens president, Mubarak, sa Clinton att USA:s policy inte har ändrats och att USA inte anser att Israels bosättningar är legitima.

Arabvärlden reagerade med bestörtning i lördags när Hillary Clinton hyllade premiärminister Netanyahus erbjudande att begränsa byggandet av bosättningar på Västbanken som enastående.

USA har tidigare krävt ett fullständigt byggstopp, något som också varit palestiniernas villkor för att återvända till förhandlingsbordet med Israel sedan fredssamtalen avbröts i samband med Gazakriget.

Arabiska tidningar har varit fulla av både förvånade och fördömande kommentarer, många palestinier rycker uppgivet på axlarna och säger att de visste att det skulle bli så här, de borde inte ha ödslat sin optimism på Obama.

Sedan i lördags har Hillary Clinton utan framgång försökt mildra effekten av sitt uttalande, och i dag tvingades hon skjuta upp hemresan till Washington för att lägga in ett oplanerat besök i Kairo där hon klargjorde att USA:s policy inte förändrats.

Bosättningarna är inte legitima, slog hon fast, USA skulle helst se ett fullständigt byggstopp som varade i all framtid. 

Samtidigt upprepade hon att Netanyahus erbjudande om återhållsamhet i byggverksamheten är ett steg i rätt riktning och att palestinierna därför bör återvända till förhandlingsbordet.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som redan är hårt pressad av intern kritik och anklagelser om att han ger efter för USA och Israel, står fast vid sitt krav på byggstopp innan han på nytt sätter sig vid förhandlingsbordet.

Abbas chefsförhandlare, Saeb Erakat sa i dag i Ramallah att palestinierna kanske måste överge tanken på en tvåstatslösning om Israel inte upphör med bosättningsbyggandet på Västbanken och USA inte gör något för att stoppa det.

Kanske måste palestinierna istället arbeta för en enstatslösning där muslimer, kristna och judar har samma rättigheter, sa Erakat.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista