Kritik mot program för narkotikasprutor

Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut gör gemensam sak i dag och rekommenderar sprututbytesprogram för narkomaner. Men det finns motstånd.

Trots att den möjligheten finns för att minska smittrisk bland narkomanerna, så är motståndet stort mot detta, i bland andra Jönköpings läns landsting.

– Vi har inte kommit fram till att narkomaner mår bättre av det. Man kan inte ge dem verktyg till något som är straffbart att ha, narkotika, säger Lisbeth Rydefjärd, vice ordförande i landstingsstyrelsen i Jönköping.

Landstingsstyrelsens ordförande i Halland, Mats Eriksson, är inne på samma linje.

– Det har funnits skepsis här också, huruvida det är bra eller inte. Blir det mer legaliserat då?

2006 infördes en lagändring som gjorde det tillåtet för varje landsting att själva välja om de vill dela ut sprutor.

Utöver region Skåne har ingen utnyttjat lagen, men flera landsting tyckte ändå att det var positivt att få möjligheten.

Ett av dessa var Västra Götalandsregionen.

– När den här möjligheten öppnades för tre år sedan gjorde vi bedömningen att vi inte hade något problem med smittspridningen som skulle ha föranlett att vi skulle ha startat ett sprututbytesprogram, säger Jonas Andersson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet.

Nu har dock diskussionen kommit upp på nytt, på flera håll. I början av december ska Stockholms läns landsting vara klar med en utredning och i Västra Götaland planerar man att ta upp frågan när pandemin har blåst över. Men alla kommer inte att följa socialstyrelsens rekommendationer.

– Det är ju rekommendationer. Sen tar vi politiska beslut om vad som ska genomföras. Så länge narkotika innebär brott så ska man inte tillhandahålla verktygen till det, säger Lisbeth Rydefjärd, vice ordförande i landstingsstyrelsen i Jönköping.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista