EU kan försena EIB-lånet till Saab

Saab Automobile kan tvingas vänta till efter årsskiftet på EU-kommissionens besked om det omtalade miljardlånet från Europeiska investeringsbanken, EIB. Det uppger TT i dag.

EIB-lånet på drygt fyra miljarder kronor är nödvändigt för att Saab ska ha en chans att komma ordentligt på fötter igen, anser bland andra den tilltänkta köparen Koenigsegg Group.

EIB har sagt ja till lånet, under förutsättning att svenska staten går in med lånegarantier.

EU-kommissionen håller just nu på att pröva om lånegarantierna är förenliga med EU:s regler för statsstöd.

Enligt TT kommer kommissionens beslut att dröja längre än vad som tidigare har sagts, kanske fram till i januari.

Enligt regeringens bilförhandlare, statssekreterare Jöran Hägglund, så vore det olyckligt med ännu mer av ovisshet för Saab vars bilförsäljning fortsätter att rasa.

– Det är klart att det inte är bra med en så utsträckt tid men exakt hur mycket det påverkar kan nog bara de själva svara på, säger Jöran Hägglund.

TT har tagit del av ett dokument som sägs visa att EU-kommissionen bland annat vill få försäkringar om att Saab inte hade ekonomiska problem förra sommaren, före den akuta finanskrisen.

EU-kommissionen vill också få mer information om statliga Riksgäldens modell för att kunna ge statliga garantier för hela miljardlånet från Europeiska investeringsbanken.

Saabs nuvarande ägare GM har tydligt sagt att företaget ska klippa alla band till Saab senast nu vid årsskiftet.

EU-kommissionens begäran om kompletterande information kan innebära att kommissionens beslut dröjer till mitten av januari, och det är oklart vad det kan betyda för Koenigsegg Groups köp av Saab Automobile, och därmed hela Saabs framtid.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista