Röda korset vill se mer stöd åt migranter

Utsatta flyktingar som inte anses ha skäl att få asyl borde ändå få hjälp av EU till att hitta ett bättre liv, anser Internationella Röda korset.

Trygve Nordby, vice generalsekreterare, efterlyser mer hjälp till bland annat kvinnor som blivit våldtagna och utnyttjade på vägen till Europa. Varje år gör tusentals människor livsfarliga resor till Europa för att söka asyl, resor som kan ta flera år. Drömmen får ofta ett snabbt slut och många måste snabbt vända tillbaka.

– Många som gett upp allt måste vända direkt vid gränsen utan hjälp eller möjlighet att ta sig tillbaka. Istället kan de bli offer för kriminalitet eller ta flykten till prostitution. Andra hamnar åter i människosmugglares händer och de fortsätter med nya hopplösa försök, berättar Trygve Nordby på ett internationellt seminarium i Stockholm.

Europeiska myndigheter väljer att blunda inför de grymheter människor upplever på vägen hit, anser vice generalsekreteraren för Internationella Röda korset i Genève, och tycker att EU måste engagera sig i hela migrantvägen.

Han berömmer viljan i EU att arbeta för ett gemensamt asylsystem och Sverige för att driva frågan. Nordby anser dock att asylpolitiken i det så kallade Stockholmprogrammet, som ska antas i december, har brister.

Stockholmsprogrammet fokuserar på asylprövingen och juridiken men människorättsfrågorna får alldeles för litet utrymme, enligt Internationella Röda korset.

Trygve Nordby efterlyser rådgivning och ekonomiskt stöd åt särskilt utsatta människor som får avslag på ansökningarna. Dessutom behöver EU, liksom humanitära organisationer i större utsträckning, söka upp migranterna på vägen hit.

– Statliga och icke-statliga organisationer bör kunna hjälpa till med sjukvård och rådgivning. Bland annat behövs tidigt realistisk information som gör att människor kan välja bort en oönskad och hopplös framtid, alltför ofta styrd av människosmugglare som lurar till livsfarliga resor, säger Trygve Nordby.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista