Ryssland överraskat av uteblivet Opelköp

I Ryssland har landets regering reagerat med förvåning på General Motors beslut att stoppa försäljningen av tyska Opel till kanadensiska bildelstillverkaren Magna och ryska Sberbank.

Den ryske premiärministern Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov sa i dag enligt landets nyhetsbyråer att General Motors beslut väcker förvåning i Ryssland, i synnerhet i den ryska regeringen. 

Rysslands regering ifrågasätter till och med GM:s möjligheter att självt bestämma över Opels framtid eftersom det är den tyska biltillverkarens förvaltare som ska avgöra vad nästa steg i affären blir, inte General Motors styrelse.

Samtidigt sa en annan rysk regeringstalesman att Ryssland i första hand måste tänka på den egna krisande bilindustrin och att GM:s beslut därför inte är särskilt dramatiskt.

Ryska politiker har tidigare sagt att en försäljning av Opel till ett konsortium där ryska Sberbank är den ena parten skulle visa på USA:s vilja att förbättra relationerna med Moskva.

Premiärminister Putin har också kallat ett eventuellt köp av Opel för ett av de första stegen för Ryssland mot verklig integration med Europas ekonomi.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista