10 000 får lämna Opel i Europa

Uppdaterad: 21:46
Antalet jobb vid Opel i Europa kommer att minska med ungefär 10 000. Det beskedet kommer från Opels ägare General Motors nu i kväll.

I går blev det känt att GM har ställt in sina planer på att sälja Opel och i stället tänker försöka få Opel lönsamt som en del av GM igen.

Det var GM:s vice vd John Smith som gav beskedet om hur många jobb som ska bort, vid en så kallad telefonkonferens ikväll.

10 000 är ungefär en femtedel av alla arbetsplatser vid Opel och Vauxhall i de europeiska fabrikerna i Tyskland, Spanien, Storbritannien, Polen och Belgien.

Några detaljer om hur de här nedskärningarna ska fördelas gav inte John Smith. GM kommer inom kort att lägga fram sin plan för Opels sanering, sa han.

GM har beräknat kostnaderna för saneringen till motsvarande 30 miljarder kronor.

10 000 jobb är precis samma antal som också den tilltänkte köparen av Opel, bildelstillverkaren Magna, planerade att rationalisera bort.

I Tyskland har både staten och de Opelanställda hoppats på Magna som köpare under det halvår som förhandlingar pågått. Tyska staten har lovat lån och garantier. Besvikelsen här är stor över att affären inte blir av.

Från både Storbritannien och Polen uttrycker dock de fackliga kommentarerna lättnad. De Opelanställda där räknade med att Magna skulle ha missgynnat deras fabriker till förmån för de tyska.

Den amerikanska regeringen säjer sig inte ha deltagit i GM:s beslut, trots att den är majoritetsägare i bolaget och har tillsatt flera styrelseledamöter.

En talesman för den tyska förbundskanslern Angela Merkel sa i dag att Merkel snart kommer att tala med Barack Obama om GM:s beslut att behålla Opel.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista