Svensk diplomat utvisas från Marocko

Uppdaterad: 03:34
Marocko beordrar en svensk diplomat att omedelbart lämna landet efter att hon, enligt Marockos utrikesminister, ska ha gett officiella dokument till självständighetsrörelsen i Västsahara.

– Vi kan bekräfta uppgifterna om att en av våra diplomater i Marocko har ombetts att lämna landet. Vår ambassadör kallades upp till utrikesministeriet i dag och fick beskedet att vårt ambassadråd ombads lämna landet, säger Cecilia Juhlin på UD:s presstjänst.

Vad är det hon har gjort?

– Vi vill inte kommentera riktigt vad det är man har angett för skäl. Generellt kan man säga att man anser att hon har överträtt sina diplomatiska befogenheter.

Den marockanska utrikesministern säger att ambassadrådet, Anna Block-Mazoyer, har överträtt sina diplomatiska befogenheter och handlat oacceptabelt när hon lämnat över officiella marockanska dokument till självständighetsrörelsen Polisario i Västsahara.

Polisario kämpar för ett självständigt Västsahara och vill att en folkomröstning ska hållas om territoriets status. Marocko annekterade området 1975.

Dokumenten ska ha lämnats över till Block-Mazoyer vid ett möte för utländska diplomater på utrikesdepartementet. Utrikesministern hävdar att hon sedan har lämnat dem vidare till personer med kopplingar till Algeriet och separatiströrelsen Polisario.

Cecilia Juhlin på UD:s presstjänst vill vare sig bekräfta eller dementera de marockanska anklagelserna.

– Jag vill inte kommentera vad det är för skäl som har angivit utan det får stå för den marockanska sidan.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista