Amerikanska räntan fortsatt rekordlåg

Uppdaterad: 04:20
Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, låter sin ränta ligga kvar på den mycket låga nivån nära noll.

Centralbanken ser visserligen förbättringar i ekonomin, men anser att förbättringarna ännu inte är så stora att de klarar en räntehöjning redan.

Centralbanken kommer att låta sin viktigaste styrränta ligga kvar i spannet mellan 0-0,25 procent under en fortsatt "utsträckt" period. Federal Reserves styrelse skriver i motiveringen till beslutet efter sitt tvådagarsmöte att man börjar se att ekonomin börjar bli bättre men att förbättringen fortfarande är svag och osäker.

Centralbanken ser en viss ökning i hushållens konsumtion men att förbättringen är liten på grund av problemen med allt högre arbetslöshet och fortsatt svag utveckling på husmarknaden.

Räntan har nu legat på den här låga nivån sen i december förra året, men centralbanken säger också att när man ser en mer stadig förbättring på de här områdena så är man beredd att fatta beslut om att börja höja räntan igen.

Många ekonomiska bedömare här i USA ser det inte som troligt att räntan kommer att höjas inom en snar framtid. Samtidigt är den amerikanska kongressen på väg att fatta beslut om att förlänga tidsperioden som amerikaner kan få arbetslöshetsunderstöd.

Senaten har nu röstat ja till att motsvarigheten till A-kassan går att få i 14 veckor till i landet, och upp till 20 veckor i del delstater som drabbats värst av arbetslösheten. Senaten röstade också ja till att förlänga ett populärt skatteavdrag för personer som köper sin första bostad. Ett avdrag som anses ha haft positiv betydelse för husmarknaden.

Representanthuset väntas inom kort också rösta ja till de här förslagen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista