Svininfluensan

Oklarhet kring en eller två vaccindoser

Medan vaccinationsköerna utanför vårdcentralerna växer, våndas man på Läkemedelsverket över om det kan räcka med en spruta av det vaccinet mot den så kallade svininfluensan.

Flera studier pekar åt det hållet och Världshälsoorganisationen håller med, men professor Jan Liliemark vid Läkemedelsverket är fortfarande tveksam.

– Det man inte ska glömma bort är att det kan komma en andra våg av den här influensan som dels är allvarligare och dels där viruset också kan vara förändrat så att vaccinet inte hjälper lika bra. Då kan det vara en fördel att vara vaccinerad med två doser och ha ett starkare skydd, säger Jan Liliemark.

Vad Läkemedelsverkets experter kommer fram till får en avgörande betydelse för den svenska sjukvården under den närmaste framtiden.

Den tid närmar sig då vården har högst belastning av många sjuka och måste vaccinationskampanjen fortsätta samtidigt kan det bli långa köer.

Vid de svenska landstingen, som i flera fall har överraskats av den strida strömmen vaccinationsvilliga, växer oron för att kampanjen kan bli väldigt lång. Det behövs ett beslut snarast, är budskapet.

– Det är viktigt för oss med så snabba och tidiga beslut som möjligt då man behöver planera en viss tid i förväg. Det här handlar också om varför vi vaccinerar, det vill säga för att skydda samhället och att få stopp på epidemin så fort som möjligt. Då skulle det vara en stor fördel om en dos ger ett väldigt bra skydd vilket det finns mycket som tyder på, säger Göran Stiernstedt vid Sveriges kommuner och landsting.

När beslutet kommer går i dag inte att få något besked om, säger Jan Liliemark.

– Vi behöver ta reda på om det är ytterligare data som behövs för att kunna besvara den här frågeställningen.

Förstår du att landstingen är otåliga i den här frågan?

– Ja, det har jag stor förståelse för. Att ett besked dröjer har har stora konsekvenser för dem. Oavsett vilken rekommendation vi kommer fram till är det oerhört viktigt för dem att få veta så snart som möjligt, säger professor Jan Liliemark.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista