SAS kämpar vidare mot förlusterna

I dag presenterar flygbolaget SAS de senaste siffrorna kring hur det går för bolaget som just nu kämpar med tuffa besparingsprogram.

SAS dras nu i krisen miljardförluster och ett minskat antal passagerare. Förluster är faktiskt något som SAS ofta har förknippats med i historien.

Så här lät det i radion för 47 år sedan:

”Den som trodde att rationaliseringsarbetet och överraskningarnas tid inom SAS var förbi har tagit grundligt fel. Vice verkställande direktör Arne Wickberg, hur ska den här personalbesparingen genomföras?”

Året är 1962 och SAS vice vd Arne Wickberg intervjuas i radion av dåvarande reportern Bengt Dennis. Det tidigare så moderna och flotta SAS går sedan ett par år med stora förluster. Företaget har just genomlidit det som kom att bli koncernens första av en lång rad tuffa besparingsprogram.

I dag, 47 år och sisådär åtta, nio stora sparprogram senare, är framtiden för det skandinaviska flygbolaget mer oviss än någonsin.

Under våren och försommaren minskade antalet passagerare med 17 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Dagens rapport ska ge svar på bland annat om SAS ser ut att lyckas bromsa miljardförlusterna och hur långt företaget har kommit i förhandlingarna med de norska, danska och svenska facken om försämrade villkor och sänkta lönekostnader.

SAS menar att kostnaderna är för höga jämfört med konkurrenterna och de måste ner i fall bolaget ska överleva.

Facket i Sverige har gått med på vissa försämringar, säger Pelle Gustavsson, ordförande för Kabinfacket. Bland annat handlar det om att höja pensionsåldern för nyanställda från 60 till 65 år.

– Vi har kommit upp med vissa bitar där vi säger att jo, det här kan vi gå med på för att sänka kostnaderna. Sedan har vi även sagt att vissa delar, när det gäller hur vi arbetar och så vidare, tycker vi att vi ska ha samma villkor i Skandinavien. Nu pratar jag inte om löneläget, för löneläget är ju högre i Norge och Danmark, men just hur vi arbetar och vad vi kan producera bör vara lika, säger Pelle Gustavsson, ordförande för Kabinfacket i Sverige.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista