Vapnen ska enligt Israel ha funnits bakom "civilt gods". Foto: Tsafrir Abayov/Scanpix.

Israel: Rekordlast med vapen i fartyg

Hizbollah, Syrien och Iran förnekar att det fartyg som Israel i går stoppade i Medelhavet utanför Cyperns kust var lastat med vapen från Iran avsedda för Hizbollah.

Israels premiärmininster Benjamin Netanyahu sa att det beslagtagna fartyget är ytterligare bevis för att Iran förser terrorgrupper med vapen för att döda israeliska civila.

Hundratals olivgröna trälådor med ammunition har lastats av i hamnen i Ashdod i Israel. Missiler av olika storlek, katyusharaketer, handgranater och ammunition till AK-47:or. Flera av vapenlådorna hade inskriptioner på spanska, kinesiska och engelska.

Kaptenen på det Antigua-flaggade fartyget, sägs ha varit omedveten om vad som fanns i lasten och han gjorde inget motstånd när Israels styrkor krävde att få gå ombord och inspektera lasten.

Enligt Israel fanns det hundratals ton vapen ombord - den största vapenleverans som någonsin beslagtagits av Israel på internationellt vatten. Fartyget kom enligt uppgift från Iran - på vägen ska det ha lagt till i Jemen och Sudan innan det gick vidare till Medelhavet genom Suezkanalen.

Det är oklart om slutdestinationen var Syrien eller Libanon och här i Israel menar experter att om destinationen var Libanon så är det ett tecken på hur pass stor makt och kontroll Hizbollah har över landet och dess hamnar. Trots att en västvänlig allians vann valet i Libanon i juni i år, har Hizbollah lyckats bromsa bildandet av en ny regering.

Hizbollah förnekar all kännedom om fartyget, men fördömer vad man kallar Israels piratverksamhet på internationellt vatten.

Syriens utrikesmininster Walid Muallem sa i går att fartyget inte innehöll vapen och inte heller var på väg från Iran till Syrien utan i motsatt riktning med importvaror från Syrien till Iran.

Analytiker i Israel tror att det beslagtagna fartyget kan innebära en propagandaseger för Israel och bidra till att rikta omvärldens uppmärksamhet mot Irans ständigt pågående försök att förse sina proxyarméer - Hizbollah och Hamas - med nya vapenleveranser.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".