Telekompaket färdigt efter kompromisser

Det stora telekompaketet som har debatterats länge i EU-parlamentet är nu klart sedan representanter från parlamentet och EU:s ministrar kommit överens om att ingen ska kunna stängas av från internet utan en föregående rättslig prövning.

Piratpartiets Christian Engström som satt i förhandlingsgruppen för De Gröna är nöjd.

– Det var ordet "före" som var själva kärnfrågan. För det är en jättestor skillnad. Om det är en domstolsprövning före så är det rättssäkert. Annars kan det bli att de stänger av 10 000 personer, och sedan får var och en av dem överklaga. Och ett par tre år senare kanske få reda på att man haft rätt hela tiden. Det är två helt olika saker, därför var ordet "före" så viktigt.

Det var i enighet som representanterna från Europaparlamentet och från de 27 medlemsländerna inom EU skildes åt. Den kniviga frågan hur en europeisk lagtext ska vara formulerad för att skydda den enskildes intressen i länder som vill införa strafflagstiftning mot till exempel personer som systematiskt laddar ner upphovsrättsskyddat material löstes genom en kompromiss.

Enligt kompromissen ska ingen kunna stängas av från internet utan föregående juridisk prövning som ska ske i enlighet med internationella konventioner om rättssäkerhet.

Det är som vi hörde Piratpartiets Christian Engström säga att prövningen ska ske före en eventuell avstängning som är den stora skillnaden mot det det förslag som i våras röstades ner i Europaparlamentet.

I uppgörelsen står inte att prövningen ska ske i domstol. Det beror på att EU inte har befogenhet att påtvinga de enskilda medlemsländerna hur deras juridiska system ska se ut i detalj. Det är upp till varje enkskilt medlemsland att bestämma om prövning inför eventuell avstängning från internet ska göras i vanlig domstol eller om det ska vara en förvaltningsdomstol eller liknande.

Enligt den här uppgörelsen ska till exempel det franska förslaget att man automatiskt skulle kunna stänga av folk från internet som tre gånger laddat ner upphovsrättsskyddat material, inte vara tillåtet.

Enligt Christian Engström var det inte mycket som de som strävar efter största möjlig frihet på nätet fick ge upp.

– Inte speciellt mycket alls faktiskt. Det hade varit bättre om man hade tagit en skrivning om att det måste vara en domstol. Nu lämnar det väl lite öppet för att det kan vara en administrativ domstol i stället. Man hade kunnat ta formuleringen från Europakonventionen direkt. Det finns ju alltid småsaker man hade kunnat göra bättre, det är ju alltid så i en kompromiss. Men jag är väldigt nöjd med helhetsresultatet faktiskt.

Den här överenskommelsen måste nu godkännas av både europaparlamentet och av medlemsländerna innan det så kallade telkompaktet kan träda i kraft.

Den enskilde internetanvändarens rättssäkerhet är en detalj i telekompakete, om än en nog så viktig sådan. Telekompaktet handlar i huvudsak om konkurrensfrågor som ska göra telefoni och internetanvändning billigare för konsumenterna. Behandlingen av lagförslaget har hittills tagit två år.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista