V och MP kritiska till regeringens ja

Den rödgröna oppositionen tycker inte att regeringen borde ha gett Nord Stream tillåtelse att lägga ner gasledningar i Östersjön.

– Vi i det rödgröna samarbetet har varit överens om att avvisa det här. Om vi hade haft makten så hade vi sagt nej och vi hoppades också att regeringen skulle tala lite starkare för de miljöskäl som finns, men också för de säkerhetsskäl som gör att vi tycker att det här är ett dåligt projekt, säger Vänsterpartiets Lars Ohly.

Enligt Lars Ohly är det för tidigt för att avgöra om det går att riva upp beslutet om att låta Nord Stream lägga ner rörledningarna om de rödgröna skulle vinna valet. Men om det finns en möjlighet vill Lars Ohly riva upp beslutet.

Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet, tycker inte att miljöminister Andreas Carlgrens garantier om högt ställda miljökrav på Nord Stream håller.

– Det är möjligt att de miljökrav man har ställt är uppfyllda, men man har ställt alldeles för klena krav. Man har varit undfallande och feg gentemot företaget. Det handlar också om att det är ryska statliga intressen bakom.

Men miljöminister Andreas Carlgren hävdar att Nord Stream nu lever upp till miljökraven?

– Ja, men man har inte ställt krav på att utreda ett landbaserat alternativ. Det hade varit mycket bättre. Både för miljön och ur säkerhetspolitisk synpunkt, säger Peter Eriksson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista