Skandias förre vd förlorade i länsrätten

Länsrätten i Stockholm slår fast att det var rätt av Skatteverket att upptaxera Skandias tidigare vd Lars-Eric Petersson med 32 miljoner kronor. Upptaxeringen hängde ihop med utbetalningar från Skandias bonusprogram Sharetracker under åren 1999 och 2000.

Domen blir extra dyr för Lars-Eric Pettersson eftersom han bland annat måste betala skattetillägg på 40 procent på det upptaxerade beloppet.

Lars-Eric Peterssons advokat säger till Ekot att Petersson avser att överklaga domen till kammarrätten.

Det var Lars-Eric Petersson som tog initiativet till rättegången i länsrätten genom att överklaga Skatteverkets beslut, men länsrätten avslår alltså Peterssons överklagande i dess helhet.

Avgörande för domen var om Lars-Eric Petersson fritt kunde förfoga över de pengar som betalades ut genom Sharetracker. Länsrätten gick på Skatteverkets linje, att Petersson kunde disponera pengarna fritt, och att Petersson därmed borde ha deklarerat inkomsten när den betalades ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista