HM döljer pundpriser på Irland

I klädjätten HM:s butiker på Irland sätter personalen klisterremsor på prislapparna för att dölja vad kläderna kostar i brittiska pund. Kunderna tillåts bara se vad varorna kostar i euro.

På en HM-butik i centrala Dublin kostar en vit t-shirt 14.95 euro. På en av tröjorna har personalen glömt att klistra för pundpriset. Där kan man se att samma tröja kostar 9.99 pund.

Det är nog den här prisskillnaden som är förklaringen till varför HM döljer pundpriset. Priset på tröjan uttryckt i euro är en och en halv gånger högre. Det skulle alltså motsvara en pundkurs på 1 euro och 50 cent.

På valutamarknaden den här dagen stod pundet bara i 1.10. Skulle man använda den kursen så skulle tröjan kosta 11 euro istället för 14.95. Och det är efter det att pundet försvagades tidigare i år som priserna i euro framstod som allt högre.

En av expediterna säger att kunderna klagade över att kläderna var så mycket dyrare här i Dublin än i Storbritannien. Men hon är förbjuden av företagsledningen att säga det på band.

Hon hänvisar till HM:s kontor i Dublin som hänvisar till kontoret i London. Där säger man sig inte ha tid att svara på Ekots frågor om varför man låter personalen sitta och sätta små klisterremsor på prislapparna. På huvudkontoret i Stockholm tycker man att det är Londonkontoret som ska svara.

Om syftet med överklistringen är att kunderna inte ska fundera över prisskillnaden och bli upprörda så verkar det fungera. Nästan alla som kommer ut från butiken i Dublin har bara sett europriset och har inte märkt klisterremsorna.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista