Mona Sahlin:

"Gasledningen är ett miljöfarligt projekt"

Den rödgröna oppositionen säger gemensamt nej till gasledningen som de kallar för "den rysk-tyska fossilgasledningen".

– Jag tycker att det är djupt beklagligt att regeringen har sagt ja. Gasledningen är ett farligt miljöprojekt i ett väldigt känsligt område, säger Socialdemokraternas Mona Sahlin.

Är det inte lite enkelt att i opposition säga nej när det är ett så otroligt stort tryck på Sverige, skulle vi ensamma säga nej?

– Jag säger inte det här för att jag är i opposition utan för att vi är tre partier och det är väldigt många remissinstanser som har pekat på vilka allvarliga ingrepp som den här gasledningen innebär i det känsliga område som Östersjön är. Det är inte för att det är lätt utan för att det känns som ett riktigt beslut. Jag hade sagt nej, säger Mona Sahlin.

Enligt Mona Sahlin blir beslutet svårt att riva upp.

– Juridiskt har jag väldigt svårt att se att det vore möjligt. Det är nu man tar ställning och det gör regeringen tyvärr på ett felaktigt sätt, säger Mona Sahlin.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställer sig i dag gemensamt bakom ett nej till gasledningen.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tycker inte regeringens miljökrav på Nord Stream är tillräckliga och varnar för att beslutet öppnar för naturgasanvändning även i Sverige.

– Jag är allvarligt oroad över det, säger Maria Wetterstrand.

Men Andreas Carlgren säger att beslutet inte handlar om ifall Sverige ska koppla på naturgas eller inte utan att ta ställning till om det här företaget ska få lägga den här gasledningen där och där kunde de inte hitta en möjlighet att säga nej?

– Det är helt riktigt att det här beslutet inte handlar om en grenledning till Sverige men jag är allvarligt oroad eftersom regeringen inte har sagt nej till det. Det hade de naturligtvis kunna göra, säger Maria Wetterstrand.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista