stölder ökar igen

Koppartjuvar riskerar egna och andras liv

Kopparstölderna ökar igen. Trots att kopparkabel inte ger mer än någon hundralapp metern, och trots att stölderna ofta medför livsfara - är kopparstölderna ett stort problem, bland annat för Göteborgs spårvägar.

– Man får en känsla av att det ökar nu när vi hade ett större arbete på Långedalslinjen, och det var färska avklippningar, det syns på kabeln, säger Dennis Sköldborg är arbetsledare på kontaktledning, Göteborgs spårvägar.

Sedan januari har världsmarknadspriset på koppar fördubblats och det har också gjort att kopparstölderna ökar. Hittills i år har Göteborgs spårvägar anmält ett tiotal större stölder men det är inte kopparn i sig som är den stora förlusten.

– Det som kostar är alla maskiner och annat som ska på plats. Det ska schaktas undan och skarvas och sedan ska markytan återställas.

Kopparkabeln är en liten kostnad i sammanhanget?

-- Den är försumbar i förhållande till resten.

Oftast grips ingen för stölden, men i går åtalades faktiskt ett medelålders par som ertappades med att stjäla koppar utefter spåret vid Gamlestan i Göteborg. Och stölderna kan vara farliga, både för tjuvarna och för omgivningen.

-- De vistades ute på banvallen där vagnarna kommer i 60 kilometer i timmen. Där hade de brutit upp betongblock vilket tar tid att återställa så att ingen skadas eller framför allt inte ligger i vägen för vagnarna.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista