Littorin:

"A-kassor ska ta ansvar för kötiderna"

Arbetslösa kan få vänta upp till 18 veckor innan ersättningen från a-kassan kommer. Men det är inte rimligt att a-kassorna skyller ifrån sig, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin till Ekot.

Men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tycker inte att regeringen kan lastas för de långa väntetiderna, utan lägger stort ansvar på a-kassorna själva för de långa handläggningstiderna.

– Det här är individuella privaträttsliga föreningar. Dem kan inte jag gå in och styra med annat än att säga att 'jag tycker att ni bör göra på det här sättet för att få pengar i rätt tid', säger Sven-Otto Littorin till Ekot.

Magnus Lixenstrand, arbetslös industriarbetare från Jönköping, fick vänta över fyra månader innan han fick sina pengar från Alfa-kassan som är en av de kassor som har störst problem med långa väntetider.

– Det var inte roligt. Man fick leva fattigt och låna pengar av mamma.

Hur var det?

– Det var förnedrande, att hela tiden behöva gå och fråga om pengar, säger Magnus Lixenstrand.

Det finns flera orskaker till de långa väntetiderna säger Melker Ödebrink, kanslichef på A-kassornas samorganisation. Det handlar bland annat om att många människor lämnade a-kassorna när regeringen ändrade reglerna.

Nu när arbetslösheten stiger har arbetsbelastningen blivit enorm, inte minst på Alfa-kassan. Dessutom har intygen som arbetsgivaren skall lämna in till a-kassorna blivit betydligt krångligare de senaste åren och försäkringen har ändrats gång på gång, vilket gjort den oöverskådlig och nästan omöjlig att tillämpa.

– Vi har förändrat reglerna. Men den huvudsakliga förändringen kom för drygt två år sedan. Det kan inte rimligen påverka den situation vi har i dag, dessutom har vi skjutit till en kvarts miljard. Så att skylla ifrån sig när man själv har ansvaret tycker jag inte är rimligt, säger arbetsmarknasminister Sven-Otto Littorin.

Men Sven-Erik Österberg, riksdagsledamot hos socialdemokraterna tycker att det är fel att skylla problemen på a-kassorna.

– Det är horribelt med tanke på att man givit dem fruktansvärt dåliga förutsättningar. Man har bombarderat med nya förslag. Det är regeringen som ska stå vid skampålen inte a-kassorna, säger

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista