Nära 700 nya fall av svininfluensan

Antalet fall av svininfluensa har mer än fördubblats den senaste veckan enligt Smittskyddsinstitutets veckostatistik som presenterades i dag. 647 nya fall av konstaterad smitta har anmälts.

– Så många bekräftade fall av influensa under en vecka har vi inte haft sedan vi började med rapporteringen på 90-talet. Nu är influensan ordentligt på gång, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutets kurva för svininfluensan pekar nu rakt uppåt. Den här veckan är det en fördubbling av antalet bekräftade fall jämfört med föregående vecka, som i sin tur var närapå en fördubbling gentemot veckan dessförinnan.

Den här veckan har 647 nya fall konstaterats. Men Smittskyddsinstitutet beräknar att omkring 300 000 svenskar, alltså motsvarande ungefär tre procent av befolkningen har haft influensan så här långt.

Många fler kommer att smittas, säger Annika Linde.

– Vi har inte på något sett nått toppen. Enligt de rapporter som finns från södra halvklotet så hade ungefär 12 procent av befolkningen på Nya Zeeland insjuknat under den epidemi de hade så det återstår ännu många fall, säger Annika Linde.

Ökningen av svininfluensa kan ses över hela landet, men störst har den varit i Uppsala, Västra Götaland, Värmland, Örebro län, Västerbotten och Norrbotten.

51 personer har behövt sjukhusvård under veckan, varav tre med respirator och en med konstgjord lunga, så kallad ECMO-behandling. Fyra av de sjukhusvårdade var barn under 15 år.

Två personer har avlidit under veckan under pågående svininfluensa och i ett av fallen anses sambandet med influensan klarlagt.

Myndigheterna fortsätter att uppmana människor att vaccinera sig, för att spridningen av svininfluensa inte ska bli lika omfattande som till exempel på Nya Zeeland.

– Vi hoppas att de här 12 procenten inte behöver bli sanna i Sverige utan att vi genom vaccinationerna kan stoppa framfarten, säger Annika Linde.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista