Protester mot konstverk i Höga kusten

Planer på ett konstverk uthugget ur en klippvägg i världsarvet Höga kusten i Västernorrland har väckt en het debatt senaste tiden.

Både ortsbefolkning och nu också Unesco har reagerat starkt på konstens intåg i naturen.

– Vi har naturskulpturer. Det är dem vi ska framhäva. Inte skapa egna skulpturer i det här området, säger Görel Thurdin, ordförande i svenska Unesco-rådet.

Det började med Landstinget i Västernorrlands tävling "konst i Världsarvet". Ett av de vinnande bidragen gjordes av konstnären Katarina Löfström.

Verket handlar om landhöjningen i området, som är åtta millimeter per år. Idén är att hugga ut en trappa ur en klippa med översta trappsteget just ovanför vattenytan.

– Och så går trappan ner i vattnet. Långsamt kommer den här trappan höja sig över vattnet och tala om generationers gång och tiden, vår tid, säger Katarina Löfström

Ett tänkbart ställe där trappan skulle kunna ligga är i naturreservatet "Rotsidan" i världsarvsområdet. Länsstyrelsen har prövat det och kommit fram till att det varken skulle strida mot strandskyddet eller reservatföreskrifterna.

Naturvårdsverket som har haft chansen att överklaga beslutet har inte gjort det, så nu är det upp till konstnären och landstinget om trappan som beräknas ta form nästa år, ska ligga i det omstridda området.

Örjan Östlund bor där och är liksom Unesco emot konstverket.

– Det är ett reservat. Det ska vårdas, det är ju sagt så. Det är det som vi inte förstår. Välj ett annat ställe denna gång.

– Sedan är det ju inte så att vi missunnar tjejen som vann det här uppdraget jobb. Offentlig konst ska absolut finnas och utvecklas, säger Örjan Östlund.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se
i samarbete med Sveriges Radio Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista