Israeler gripna för organhandel

Israelisk polis meddelar att man gripit två israeler för att ha bedrivit illegal organhandel. Ytterligare två greps för att ha försökt sälja njurar.

De två männen som gripits anklagas för att ha förmedlat kontakter mellan olika personer som varit villiga att sälja organ och personer som väntat på transplantation. Operationer ska även ha arrangerats utomlands uppger polischefen Gilad Bahat. Åtminstone tio israeler ska ha gått med på att sälja sina njurar.

De två andra som misstänks vara inblandade och som är gripna ska ha försökt sälja njurar, rapporterar AFP.

Enligt polischefen ska de båda huvudmisstänkta ha annonserat i tidningar efter intresserade organsäljare. Man misstänker att de hunnit arrangera tio transplantationer i Sydamerika och i Kina.

– Vi talar här om hundratusentals dollar för varje tillfälle, där säljaren får tiotusentals dollar medan resten går till agenterna och till att täcka de medicinska kostnaderna, sade Bahat.

All form av handel med organ är förbjuden i Israel, även när det handlar om att betala för organdonationer. 

Frågan om illegal organhandel har blivit en mycket känslig fråga i Israel, detta efter att svenska Aftonbladet i en artikel antydde ett samband mellan organhandel och palestinier som dödats på ockuperade områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista