efter självmordsattack

600 FN-anställda lämnar Afghanistan

FN meddelade i dag att mer än hälften av dess personal tillfälligt ska evakueras från Afghanistan, efter attacken för drygt en vecka sedan där talibaner med självmordsvästar angrep ett bostadshus för FN-anställda och fem personer dödades.

FN-chefen i Afghanistan Kai Eide säger att personal som inte är oundgänglig flyttas ut i väntan på säkerhetsåtgärderna kan förbättras. Det är inte någon regelrätt evakuering, säger han till BBC.

Det handlar om ungefär 600 av 1 100 utländska FN-anställda i Afghanistan som nu ska lämna landet, många av dem åker till Dubai. Utländsk FN-personal har beordrats att inte tala med medier före utresan, men en afghansk FN-tjänsteman i Kabul, Nabi, säger till Ekot att han inte tror att FN:s arbete kommer att drabbas så hårt.

FN hoppas att det bara ska ta tre fyra veckor att ordna bostäder i säkrare enklaver, i stället för de över 90 pensionat runt om i Kabul som i dag huserar personalen. Sen är det meningen att personalen ska kunna återvända.

Den 28 oktober angrep tre män med självmordsvästar, skjutvapen och granater ett hus där FN-personal bodde. Fem FN-anställda dödades innan attentatsmännen, som var iklädda polisuniformer, sköts ihjäl. Attacken var en chock för FN, som gör stora insatser för bland annat sjukvård och utbildning i Afghanistan. Talibanerna tog på sig skulden.

FN-chefen Kai Eide sa i dag också att president Hamid Karzai nu måste driva igenom resoluta reformer, inte minst att minska korruption och vanstyre som ger bränsle åt talibanerna.

Ute på en gata i Shar-e-Now-distriktet i Kabul, inte långt från FN-pensionatet som angreps, sade gatuförsäljaren Ali att han är orolig över att FN nu skickar ut mer än hälften av den utländska personalen.

– Vi i Afghanistan behöver FN för vår säkerhet och för att ekonomin ska utvecklas, om de lämnar oss är det inte alls bra för vårt land, säger Ali.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

och Mohammad Qasim i Kabul

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista