Israel/Palestina

Abbas ställer inte upp i nästa val

Uppdaterad: 22:00
Palestiniernas president Mahmud Abbas meddelade i kväll att han inte kommer att försöka bli omvald för ytterligare en mandatperiod i valet i januari nästa år.

74-årige Mahmud Abbas skyllde under sin presskonferens sin förestående avgång på USA och det internationella samfundet som enligt honom inte har gjort tillräckligt för att stoppa Israels utbyggnad av bosättningarna på Västbanken, ett krav som Abbas hela tiden ställt upp för att åter kunna sätta sig vid förhandlingsbordet med Israel.

Särskilt tydlig blev Abbas frustration över USA:s hållning i veckan, när Hillary Clinton hyllade Israels löfte om att begränsa bosättningarna. Tidigare har USA krävt ett klart byggstopp.

Mahmud Abbas poängterade att avgångsbeskedet inte är ett taktiskt utspel, utan att beslutet står fast. Dock finns det för närvarande ingen uppenbar efterträdare inför valet i januari, och det är osäkert om Abbas trots sitt beslut i dag kan låta sig övertalas.

Om det överhuvudtaget blir något val är inte heller klart, eftersom Hamas, som styr i Gaza, hittills har sagt nej.

Förutom Abbas komplicerade relationer med USA är det även grus i maskineriet i förhållande till hemmaopinionen. Många palestinier både på Västbanken och i Hamas-styrda Gaza har uttryckt en besvikelse över att Fatah-ledningen har dansat efter omvärldens pipa och har efterlyst ett nytt ledarskap.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista