Uteblivet afghanskt val ökar spänningar

I morgon skulle den andra omgången i presidentvalet i Afghanistan ha ägt rum, men det ställdes in och den nuvarande presidenten Hamid Karzai sitter kvar vid makten.

I norra Afghanistan fortsätter motståndet mot Karzai att vara stort och valkonflikten hotar att underblåsa motsättningarna mellan nord och syd.

– Som jurist kan jag säga att Karzai är en olaglig president, säger Zelmy Yunusi, oppositionskandidaten Abdullah Abdullahs chefsrepresentant i hela norra Afghanistan.

Abdullah avgick i protest mot påstått valfusk och valkommissionen utsåg då Karzai till president i fem år till.

Efter den snöpliga valutgången har Abdullahs kampanj fått mängder med påstötningar från hans anhängare som har krävt hårda protester mot Karzai. Zelmy Yunusi säger dock att man måste gå försiktigt fram.

– Abdullahlägret kommer inte att starta någon öppen strid mot Karzai utan ska istället se till att de är redo inför nästa presidentval om fem år, säger Yunusi.

Den långt utdragna valstriden i Afghanistan har i varje fall visat på stora geografiska skillnader. Abdullah vann klart i en tredjedel av regionerna, samtliga i norra delarna av landet. Karzai vann lika klart i söder och öster.

Det handlar dock inte bara om geografi, Abdullahs områden domineras av tadzjiker, uzbeker, hazarer och andra. I Karzairegionerna bor det mest pashtuner. Det är alltså en tydlig etnisk skiktning.

De motsättningarna har funnits länge i Afghanistan. Talibanerna är till exempel mestadels pashtuner från syd och de bekämpades tidigare av den så kallade Norra alliansen.

Det finns farhågor för att klyftan mellan norr och söder kan komma att vidgas, bland annat som ett resultat av valet.

Kanske, spekuleras det, kan i så fall Karzai så smått komma att närma sig talibanerna, men det kan bara sluta på ett sätt, säger Zelmy Yunusi.

– Karzai kommer möjligen att försöka men talibanerna hatar honom och får de tag på Karzai så kommer de att hänga honom, säger Yunusi.

Sten Sjöström, Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista