Tsvangirai avbryter regeringsbojkott

Uppdaterad: 22:42
Toppmötet i dag för att lösa den politiska krisen i Zimbabwe har resulterat i att samarbetet fortsätter. Premiärminister Tsvangirai säger att han avbryter bojkotten som inleddes för snart tre veckor sedan.

Premiärminister Tsvangirais parti MDC återupptar samarbetet med president Mugabes Zanu-PF. Det beskedet lämnade Tsvangirai efter toppmötet med företrädare för det regionala SADC-färbundet i Moçambiques huvudstad Maputo.

Det är nu snart tre veckor sedan som MDC beslutade avbryta det haltande samarbetet med Zanu-PF, där en rad frågor har lämnats olösta trots att samarbetet har funnits på papper i mer än ett år.

Det gäller bland annat reformer av polisväsendet och armén, liksom vissa utnämningar som den av den vice jordbruksministern Roy Bennett, som återigen sköts upp på framtiden när han åtalades på nytt.

När Moçambiques president Armando Guebuza inledde toppmötet uppmanade han Zimbabwes ledare att försöka komma över sina olikheter och värna om landets ekonomiska och politiska stabilitet.

Enligt den sydafrikanska nyhetskanalen Enews ska det regionala SADC-förbundet mötas igen om två veckor, då under ledning av Sydafrikas president Jacob Zuma. Målet är att inom 30 dagar lösa de frågor i samarbetsavtalet som återstår.

Sedan MDC inledde sin bojkott, för tre veckor sedan, har det politiska våldet i Zimbabwe tilltagit. Beväpnad polis har genomfört en razzia mot ett hus tillhörande MDC i, som man påstod, jakt på vapen. Dessutom har bortföranden och försök till bortföranden av politiska tjänstemän från MDC gjorts.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista