Baltikum skeptiskt till Nord Stream

De svenska och finländska regeringarnas klartecken i går till gasledningen Nord Stream är inget man jublar över i de baltiska ländernas regeringar.

Gasledningen är inte bara ett energiförsörjningsprojekt utan också ett politiskt projekt som är illavarslande, säger Estlands försvarsminister Jaak Aaviksoo.

– Nord Stream har en politisk dimension som de baltiska staterna, Polen och flera andra länder ser som oroväckande. Det här är inget som enar Europa, som många tycks mena, utan det delar Europa, säger Jaak Aaviksoo.

Genom den här gasledningen som skall dras i Östersjön från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland kan ryssarna leverera gas till Västeuropa utan att gasen, som nu, går i ledningar via grannländer i Central- och Östeuropa.

Många balter misstänker att avsikten med Nord Stream är att kunna strypa gasleveranserna till de här länderna utan att det drabbar väst. Det ökar Rysslands möjlighet att utöva påtryckningar mot sina närmaste grannar.

Jaak Aaviksoo får medhåll av försvarsministrarna i både Lettland och Litauen när de i går träffade sina nordiska kollegor i Helsingfors.

Litauens försvarsminister Rasa Jukneviciene misstänker att gasrören kanske måste övervakas av rysk militär och det ökar spänningen i regionen. Hon påminner om att Ryssland nyligen genomförde en av sina största militärmanövrar någonsin i Östersjöområdet.

I Baltikum tycker många att det här gasprojektet inrymmer både miljö- och energimässiga tveksamheter.

Enligt Estlands försvarsminister Jaak Aaviksoo återstår ännu en viktig fråga.

– Finns det överhuvudtaget tillräckligt med gas att skicka genom det där röret?

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista