USA

Tolv döda i skottlossning på militärbas

Uppdateras fortlöpande
Minst tolv människor har dödats och fler än 30 har skadats i ett skottdrama på en militärbas i Texas, USA.

Beväpnade män gick till attack inne på militärbasen Fort Hood i Texas under en examensceremoni vid 20.30-tiden svensk tid.

Pentagon har bekräftat att tolv personer har omkommit och 31 skadats i attacken. Det finns ännu inga uppgifter om huruvida de skjutna är militärer eller civila.

En misstänkt gärningsman sköts ihjäl under skottdramat. Han är psykiatriker inom militären, omkring fyrtio år gammal och skulle just skickas på uppdrag till Irak.

Ytterligare en misstänkt gärningsman har gripits, enligt presstalesmannen Christopher Haug på Fort Hood.

En gärningsman började skjuta inne på en läkarmottagning för soldater, samtidigt som skottlossning utbröt i en annan byggnad intill.

Attacken misstänks starkt vara planerad och samordnad, men ingen vet vad som ligger bakom attacken.

President Obama gav nyss ett uttalande och kallade händelsen ett "fasansfullt våldsutbrott". Han sade att hans tankar och förböner gick till offrens familjer.

– Det här är män och kvinnor som beslutat riskera sina liv för att skydda resten av oss dagligen. Det är fruktansvärt att de attackeras på amerikansk mark, sa Obama.

Texas guvernör Rick Perry har också just haft en presskonferens och beklagat den här våldsamma attacken.

Fort Hood, tio mil norr om Austin i delstaten Texas, är den största militärbasen i USA, lika stor som en egen stad, med militärförläggningar, bostäder, hotell, och affärer. 50 000 personer bor på basen.

Här utbildas soldater som sedan skickas till Irak och Afghanistan. De har också en stor avdelning där man behandlar soldater som lider av posttraumatisk stress.

Fort Hood är stängt för såväl utfart som infart. Övriga militärbaser i USA har skärpt bevakningen men tillåter fortfarande trafik.

Läget betraktas som en mycket allvarlig situation och mycket tyder alltså på att det varit en samordnad attack inne på en av USA:s största militärbaser.

Ginna Lindberg
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista