Islamska banker får öppna i Frankrike

Franska finansministern Christine Lagarde har meddelat att det i Frankrike från och med nästa år ska bli tillåtet med islamska banker. Beslutet har dock utlöst en våg av protester.

Islamska banker locka kunder, eftersom de erbjuder vissa alternativ till andra banker, tror ekonomireportern Benedicte Charles i Paris.

– Islamska banker kan säkert locka många franska kunder, säger ekonomireportern Benedicte Charles på franska tidningen Marianne.

Hon säger att islamiska banker erbjuder ett alternativ eftersom de följer vissa sharialagar och förbjuder investeringar i exempelvis pornografi, alkohol eller vapen.

Vidare befattar sig en islamisk bank inte heller med ränta. Vid lån tas i stället andra avgifter ut.

Finansminister Christine Lagarde har i dagarna beslutat att tillåta islamska banker. Nästa år kan den första komma att öppnas i Frankrike.

Fast innan dess måste flera lagar modifieras. En av dem har att göra med hur staten ska kunna beskatta de avgifter som de islamska bankerna tar ut istället för ränta.

Starten för islamska banker har dock utlöst starka känslor i Frankrike där man just nu diskuterar nationell identitet. I Frankrike lever cirka fem miljoner muslimer.

Finansminister Christine Lagarde lockar med att de islamiska bankerna kan föra med sig upp till hundra miljoner euros i omsättning i Frankrike.

Ekonomireportern Benedicte Charles tycker dock att det är en droppe i havet.

– Det är inte Paris, utan London, som är och förblir den ekonomiska plattformen för islamsk finansiering i Europa, säger Benedicte Charles på politiska tidningen Marianne.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista