Skottdramat i USA

Tolv döda, men gärningsmannen vid liv

Uppdateras fortlöpande
I USA har minst tolv personer skjutits till döds i en attack vid landets största militärbas. Ytterligare minst trettio personer är skadade efter attacken. Enligt vad som meddelats senast är uppgifterna att gärningsmannen skulle vara död inte korrekta. Han uppges nu vårdas på sjukhus.

Massakern ägde rum på USAs största militärbas Fort Hood, strax norr om Austin i Texas

Det var tidig eftermiddag lokal tid när en man öppnade eld och dödade minst elva personer och ytterligare minst trettio personer skadades.

Gärningsmannen är anställd av militären som psykiatriker och skulle inom kort skickas till irak på uppdrag, uppger flera medier

Ytterligare en misstänkt man är gripen, enligt militärens presstalesman Christopher Haug vid Fort Hood. Strax efter dådet greps två andra misstänkta gärningsmän, men de släpptes senare

Motivet till massmordet är inte känt och det är ännu inte känt om det var en samordnad attack med flera personer som sköt.

President Barack Obama kallade skottlossningen i centrala Texas för ett fruktansvärt våldsbrott.

– Det är tillräckligt svårt när våra modiga soldater dör i krig. Det är fasansfullt att de attackeras här på amerikansk mark, sa president Obama.

Militärbasen Fort Hood är nu stängd för utfart och infart och även övriga militärbaser runtom i USA har skärpt säkerheten med anledning av det som hänt, uppger CNN.

Ginna Lindberg
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista