Abbas besked tolkas som förhandlingsfint

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas meddelade i går att han inte kommer att ställa upp i nästa palestinska val. Utspelet ses som ett sätt att uttrycka missnöje med USA:s bristande påtryckningar på Israel i fråga om bosättningspolitiken.

Mahmoud Abbas är besviken och förvånad över att USA också under Barack Obama favoriserar Israel och tycks acceptera de olagliga bosättningarna.

Hans utspel som kom direkt efter Hillary Clintons besök i regionen, är ett bakslag för USA:s fredsansträngningar.

Clinton fick skarp arabisk kritik när hon hyllade Israels erbjudande att begränsa utbyggnaden av bosättningar på västbanken istället för att införa byggstopp, vilket USA tidigare krävt.

Barack Obama, som alstrade monumental optimism i arabvärlden efter valsegern, anses nu ha svikit palestinierna.

Många har tolkat Mahmoud Abbas utspel som ren taktik, man minns Egyptens Gamal Abdel Nassers dramatiska avgångstal efter förlusten i sexdagarskriget 1967 vilket ledde till att folkmassor vällde ut på Kairos gator och krävde att han skulle sitta kvar.

En palestinsk cyniker som i går kväll såg en folksamling i Jerusalem sade skämtsamt att nu samlas massorna för att böna och be Abbas att stanna, precis som de gjorde med Nasser.

Men det är annorlunda för Abbas, hans popularitet har dalat de senaste månaderna och de enda som vädjade till honom i går var Israels och Egyptens presidenter och den jordanske kungen.

Israels Shimon Peres bad Abbas att stanna för det palestinska folkets skull, eftersom hans avgång skulle kunna leda till ett Hamasövertagande också på Västbanken, menade Peres.

Hillary Clinton, däremot, inledde ingen övertalningskampanj.

Hamas i Gaza uppmanade Abbas att medge för det palestinska folket att de inte kommer att få någon palestinsk stat genom förhandlingar.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista