Fort Hood i chock efter dödsskjutningarna

Killeen i Texas, där militärbasen Fort Hood ligger, är en stad i chock efter massakern på militärbasen i går kväll när en av basens egna anställda sköt ihjäl minst tretton personer och skadade över 30.

Alicia Moore jobbar på en bensinmack intill militärbasen där gärningsmannen var regelbunden kund.

Alicia Moore fick en chock när hon på tv-bilderna plötsligt fick se den nu misstänkte 39-årige gärningsmannen. Hon hade ju pratat med honom som på morgonen när han som vanligt kom in för att köpa sitt morgonkaffe på bensinmacken där hon jobbar.

Alicia säger att 39-åringen alltid var vänlig och artig när han kom in.

Hon försöker fortfarande förstå vad som har hänt, men är lycklig över att ingen i hennes familj dog.

Hennes kollega Justin säger att det här visar att det inte spelar någon hur mycket man än försöker skydda sig. Sådant här kommer alltid att kunna hända, säger han.

Staden Killen i Texas i vilken militärbasen Fort Hood ligger försöker samla sig ett halvt dygn efter den chockerande händelsen på den enorma militärförläggningen, som är USA:s största.

Vid halv två-tiden på eftermiddagen i går lokal tid öppnade den 39-årige militärpsykologen eld mot militärer som höll på de sista förberedelserna inför avresan till krig.

Tolv personer dog och 31 skadades, varav flera svårt.

39-åringen vårdas nu på sjukhus efter skottskadorna han fick när en polis sköt ner honom. Hans tillstånd uppges vara stabilt. Han har dock ännu inte hörts av polisen.

Den stora frågan nu är vad som fick mannen att göra som han gjorde. En kusin till honom säger i en intervju med New York Times att han under en längre tid har varit mycket orolig över att han själv snart skulle genomföra krigstjänstgöring och i stället hade försökt lämna militären, vilket han inte tilläts.

Han var också troende muslim och hade enligt kollegor uttalat sig mycket kritiskt mot USA:s båda pågående krig och många frågar sig nu om dådet var frukten av galenskap eller om det hade andra, radikalare motiv.

Alicia Moore noterade en skillnad på mannen i morse här gärningsmannen kom för att köpa sitt kaffe. För första gången någonsin såg hon honom i traditionell fotsid arabisk dräkt.

Alicia frågade mannen om kläderna och han svarade henne att han helt enkelt ibland gillade att ha sådana kläder på sig på morgnarna.

Daniel Alling, Killeen, Texas
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista