Glädje över nedgrävda kablar i Småland

Om en storm motsvarande Gudrun skulle drabba Sverige kommer betydligt fler få behålla strömmen. Sedan stormen 2005 har nästan 1 500 mil elledning grävts ner.

För Albin Karlsson som bor utanför Sävsjö känns det mycket tryggare att veta att ledningen numera ligger under jorden.

– Det betyder mycket för landsbygden. Det bli mer attraktivt att flytta ut på landsbygden om det finns ström och el, säger Albin Karlsson.

I Hultsjö socken orsakade stormen Gudrun stor förödelse. Mängder med skog vräktes ner och landskapet har blivit betydligt öppnare än tidigare.

När skogen föll över ledningarna slocknade också landsbygden i Södra Sverige. Över 70 000 personer hade strömavbrott i mer än tre dagar. För Albin Karlsson och hans familj tog det två veckor innan strömmen kom tillbaka.

– Första dagarna var det lite mysigt, men sedan blev det rätt segt. Man kunde inte sätta på tv:n eller sådant annat som man gör i vardagen. Samtidigt var det bra att lära sig att uppskatta sådant som vi har.

Ilskan mot elbolagen var stor på landsbygden efter stormen Gudrun. Kraftbolaget Eon som är en av Sveriges största nätägare tog till sig av kritiken. Hittills har företaget satsat 10 miljarder på att gräva ner närmare 15 000 kilometer kabel.

Johan Aspegren är informationschef på Eon elnät. Han säger att även platser där ledningen inte är nedgrävd kommer gynnas av att så mycket kabel nu ligger under jord.

– Vi har grävt ned ledningarna efter principen "störst nytta först". De områden där det bor många kunder som ofta varit drabbade, där har vi börjat gräva. Det gör att vi får mer resurser till de lite lättare områdena. Då går det fortare att reparera.

I Hultsjö finns ledningarna numera tryggt förvarade under jorden. Skillnaden är påtaglig säger Bo Svehagen som har sitt hus mitt i byn.

– Förr räckte det med ett åskväder, eller att det blåste upp lite så blev vi utan ström. Men nu är det inte så, säger Bo Svehagen.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista