Rika länder gör upp om klimatfinansiering

Upp till sju miljarder euro om året de närmaste tre åren. Så mycket behövs för att få en snabbsnart när det gäller att minska utsläpp av växthusgaser i de fattigaste länderna.

I kväll börjar G20-mötet i Skottland med EU och de stora industriländernas finansministrar. En viktig uppgift på mötet blir att få fram vem som ska betala.

För en vecka sedan misslyckades Europeiska rådet med att få EU-länderna att dela upp kostnaderna för snabbstarten för att möta klimathotet.

Utan att diskutera summor ska nu EU:s ordförandeland Sveriges finansminister få alla att vara med och betala. För EU kommer att klara sin del, säger Borg.

– Vi har ett antal stora länder som har relativt god ordning på sin ekonomi. Europa kommer utan svårigheter kunna hitta en finansiering för sina bidrag.

– Det finns ju också länder som har en svårare ekonomisk situation. I vår närhet finns till exempel de baltiska länderna. Har man en sådan nivå på de offentliga finanserna så är det inte rimligt att man ska bidra med snabbfinansiering till ytterligare anpassningsåtgärder, säger finansminister Anders Borg.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista