Grönland kan undantas från klimatavtal

Grönland och Danmark har nått en överenskommelse som syftar till att ett nytt klimatavtal i Köpenhamn nästa månad inte ska hindra den industriella utvecklingen på Grönland.

En aluminiumfabrik, oljeborrning och utvinning av värdefulla mineraler är några av de verksamheter som grönländarna hoppas på nu när klimatet blir varmare och isen smälter. Alla de här verksamheterna och den väntat ökade fartygstrafiken kommer att medföra mycket större utsläpp än i dag. Inte minst koldioxidutsläppen kommer att mångdubblas.

På Grönland har man därför varit rädd för att klimatkonferensen i Köpenhamn kan komma att lägga krokben för den planerade utvecklingen i landet.

Men nu har självstyrets regeringschef Kuupik Kleist träffat ett avtal med Danmarks klimatminister Connie Hedegaard. Det innebär att Danmark i de kommande klimatförhandlingarna skall ta hänsyn till Grönlands behov av ekonomisk och industriell utveckling.

– Man kommer inte att ställa några oöverstigliga hinder i vägen för vår ekonomiska utveckling, säger regeringschefen Kleist till den grönländska radion.

Det innebär i klartext att man kan komma att tillåta större utsläpp på Grönland än på andra håll i världen där den industriella utvecklingen har kommit mycket längre. Ett hårt klimatavtal där inga hänsyn tas till Grönland hade kunnat sätta stopp för den ekonomiska utvecklingen, tror många grönländare.

Enligt de nya självstyrelsebestämmelserna som trädde i kraft i somras råder Grönland själv över sina naturtillgångar. Men det är fortfarande Danmark som sluter internationella avtal för Grönlands räkning. Regeringen i Köpenhamn skall visserligen höra landsstyret i Nuuk först men måste inte göra som grönländarna vill. I det här fallet har Danmark lyssnat, enligt Grönlands regeringschef Kuupik Kleist. 

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista