Få arbetssökande vill bli coachade

Arbetsförmedlingen förlänger inte avtalen med de externa så kallade jobbcoacher, som ska försöka hjälpa arbetslösa att hitta nya arbeten. Anledningen är att det kommit in klagomål på omkring 50 av de 950 jobb-coachföretagen.

Det står också klart att flera arbetslösa som erbjuds hjälp av en jobbcoach från privata företag tackar nej.

– Vi har skrivit in mellan 100-150 nya arbetssökande i snitt de senaste veckorna. Än så länge är det relativt få som har nappat på det här, säger Håkan Gustafsson, chef på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Här på Arbetsförmedlingen i Jönköping är intresset för att få hjälp av privata jobbcoachsföretag än så länge svalt. Av de drygt 400 platser som finns är bara en fjärdedel fyllda.

Från flera håll i landet kommer det nu signaler om att arbetslösa tackar nej till de privata jobbcoacherna.

--  Vi vet att lokal press påverkar mycket. Det beror på vilket rykte coacherna får och de arbetslösa pratar förstås med varandra, säger Ingela Söderman, enhetschef på avdelningen kompletterande arbetsförmedlingstjänster på Arbetsförmedlingen.

Vid ett möte nyligen där knappt 70 chefer för Arbetsförmedlingen runt om i landet deltog uppgav ett 10-tal chefer att arbetslösa tackar nej till att få hjälp av ett privat jobbcoachföretag.

För de privata företagen är det en kamp om uppdragen eftersom varje arbetslös ger dem 9 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Men för den arbetslöse är hjälpen gratis, trots det är det flera som tackar nej.

– Det är ett erbjudande, så det är synd att det inte tas tillvara på all den hjälp som man kan få, säger Ingela Söderman.

De privata jobbcoachföretagen började arbeta i mitten av augusti, hittills är det runt 18 000 som tackat ja. Men även bland dem som tackat ja finns det skiftande omdömen.

Mikael Randowo från Jönköping är en av dem som numera träffar en jobbcoach.

– Det tar bara upp min tid i onödan. Det kostar pengar att betala bussen fram och tillbaka. Jag har inte så stora inkomster som arbetslös.

Har du fått lära dig någonting där som du inte kunde innan?

– Inte vad jag kan komma på.

– Det är jättesynd att man inte får det man förväntar sig. Vi hoppas att coacherna blir duktigare på att leverera enligt förväntningar och sedan blir det ju så att de arbetssökande väljer de coacher som har rykte om sig att vara duktiga, säger Ingela Söderman.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista