KLIMATMÖTET I KÖPENHAMN:

Förslag om att lämna USA utanför avtal

De länder som godkänt Kyotoavtalet bör gå vidare med ett bindande klimatavtal utan USA, anser Naturskyddsföreningen. Men miljöminister Andreas Carlgren avvisar tanken.

De senaste veckorna har förväntningarna på FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december skruvats ner när politiker sagt att det blir svårt att få till stånd ett juridiskt bindande klimatavtal. En huvudorsak är att USA inte hinner presentera något konkret förslag om utsläppsminskningar.

För att rädda situationen föreslår Naturskyddsföreningen att man bör träffa ett avtal med de länder som är knutna till Kyotoavtalet.

– Om USA nu har problem internt så kan man ju tänka sig att man går vidare med den här Kyotofamiljen och att de går vidare med ett avtal och så får man en hängavtal med USA, som är lite mjukare, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Men hur realistiskt är det man man skulle kunna teckna ett avtal med vissa länder och lämna USA utanför, som anses då som ett nyckelland i det här?

– Detta är ju inte önskedrömmen. Men om det nu är så att USA inte alls är förhandlingsbenägna så får vi inte ge upp och tappa så att vi står avtalslösa 2012.

Men miljöminister Andreas Carlgren tänder inte Naturskyddsföreningens förslag.

– Jag är mycket orolig för att det skulle föra oss tillbaka till hela det trauma vi var med om när det gällde Kyotoavtalet. Där världen i själva verket förlorade tio år av klimatframgångar. Det är det sista alternativ som jag tycker att vi ska överväga. Vi vill att detta ska leda fram till en överenskommelse där också USA tar på sig internationellt och legalt bindande åtaganden om kraftiga utsläppsminskningar.

Men är det inte precis i ett Kyotoläge som vi befinner oss nu med det här motståndet från kongressen som man hade då?

– Det är sant att en hel del av det som var så dystert då upprepas i dag. Men trots allt så vill jag just därför inte att vi ska föra det till det nederlag vi var med om då, säger miljöminister Andreas Carlgren.

I varje fall officiellt håller Andreas Carlgren, som EU-ordförande, envist fast vid att det ska bli ett bindande avtal i Köpenhamn.

– Vi vill att det ska leda fram till ett internationellt bindande avtal som resultat av Köpenhamn. Vi vill se det nu. Men det är klart att vi kan inte tvinga igenom det mot andra parters vilja.

En överenskommelse som inte blir legalt giltig i Köpenhamn skulle ge helt fel signaler till omvärlden, anser Svante Axelsson.

– Det ger ju väldigt dåliga signaler till världen. Jag får en känsla av att vi har en tvål i handen som håller på att glida oss ur händerna. Det är ju allt fler politiker som försöker att sänka förväntningarna och nu pratar om ett beslut som handlar om processen och inte ett beslut som handlar om minskade utsläpp, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista