Läkemedelsverket: En dos vaccin räcker

Uppdaterad: 17:52
En dos vaccin skyddar mot den så kallade svininfluensan, men två doser rekommenderas till barn under 13 år och personer med nedsatt immunförsvar. Det bestämde Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i dag.

– Vi har beslutat att en dos räcker till majoriteten av dem som vaccineras och det är alltså vuxna, ungdomar och äldre.  De som behöver två doser är barn från sex månader till 13 år och vissa medicinska riskgrupper. Det är då de med nedsatt immunförsvar som behöver två doser, säger professor Ingrid Uhnoo på Läkemedelsverket.

Bara en spruta med vaccin för de allra flesta, det kom Läkemedelsverket fram till i dag tillsammans med Socialstyrelsen.

Anders Tegnell från Socialstyrelsen berättar varför de nu går ut med den rekommendationen.

– Den här bedömningen grundar sig på ett antal olika studier som är gjorda av företaget och som Läkemedelsverket har tittat på. De studierna visar konsekvent att personer som får en dos av det här vaccinet får ett väldigt bra skydd mot den här influensan. Det är fortfarande lite osäkert hur länge det här skyddet sitter kvar men det sitter åtminstone kvar ett antal par månader. Det gör att det är rimligt att nu driva den här vaccinationskampanjen på ett sätt så att så många som möjligt får en dos, säger Anders Tegnell.

De som rekommenderas två doser influensavaccin är barn under 13 år och personer som lider av nedsatt immunförsvar.

– Tolv år är en ålder som ofta används när man ska rikta olika typer av doser och olika typer av mängder man ger av olika läkemedel. Därför har det lite av tradition även använts i det här sammanhanget, säger Anders Tegnell från Socialstyrelsen.

Läkemedelsverket har jämfört studier där testgrupper har fått en dos respektive två doser av influensavaccin. De gav lika bra svar och därför säger nu Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att en dos räcker för de flesta.

– Man får ju ett väldigt starkt immunsvar på en dos och sedan har vi tittat på hur länge immunsvaret står kvar på prototypvaccinet och sett att det ju står kvar sex till tolv månader, säger Ingrid Uhnoo.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista