Förslag i Göteborg:

Nyfödda hem efter sex timmar

Sex timmar efter en förlossning kan kvinnor i vissa fall skickas hem, med sina nyfödda barn, enligt ett nytt förslag i Göteborg. Även på andra håll i landet har eftervården förändrats och fler kvinnor vänder hem med sina nyfödda tidigare efter förlossningen.

– Det handlar om att skapa en effektivare förlossningsvård. Det handlar om att friska mödrar till friska barn ska kunna lämna förlossningen tidigare än i dag. Nyfödda barn måste ju betrakrtas som något av det friskaste vi har, och ingen kommer ju att bli utslängd, säger Jan Eriksson som är sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Ser ni inga risker med det här?

– Det är ju också risken att stanna på sjukhus, i miljöer där till exempel infektioner kan spridas till både mamma och barn, framhåller Eriksson.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är inte först i landet med att diskutera en sextimmarsgräns på BB. För en månad sedan infördes liknande regler på BB i Örnsköldsvik och flera andra sjukhus har haft en sextimmarsgräns på förslag.

Men om mammorna själva får välja är det inte många som vill åka hem redan efter sex timmar. På Östra Sjukhuset i Göteborg brukar omföderskor stanna ett dygn på BB medan förstföderskorna vill vara kvar i två dygn. Barnmorskan Karin Malmström, ser många risker vid för tidig hemgång.

– Man har inte sett att en etablerad amning har kommit igång. Vi kan inte följa upp någon anknytning. Barnet kan gå ner i vikt eller få gulsot som då inte kan upptäckas i rätt tid. Vi ser det som en risk för den nya familjen att komma hem så pass tidigt, säger barnmorskan Karin Malmström.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se

i samarbete med SR Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista