90 dödade i offensiv i norra Afghanistan

Omkring 90 talibankrigare har dödats i sammanstötningar i norra Afghanistan. Det betyder att de hårda striderna i landet nu alltmer närmar sig de områden där de svenska soldaterna verkar.

Det var en fem dagar lång operation som genomfördes och som just avslutats. Striderna ägde rum i Kunduzprovinsen som ligger omedelbart öster om det område som de svenska trupperna har ansvar för.

Det är den afghanska arméledningen som rapporterat om offensiven men det låter sannolikt.

Den senaste tiden har det allt oftare rapporterats om sammanstötningar i det området. Relativt stora delar av landsbygden anses kontrollerade av talibaner eller deras allierade.

Det här är långt upp i norra delen av landet. Annars har talibanerna sina starkaste ställningar i syd och öst men deras aktiviteter sprider sig och närmar sig alltså de svenska områdena.

I år har det varit en rad sammanstötningar också där, med talibaner eller olika kriminella grupperingar. Det är ofta svårt att säga exakt med vilka. Säkerhetsläget har under alla omständigheter försämrats.

Kundusoperationen genomfördes av den afghanska armén tillsammans med amerikanska specialstyrkor.

Även de svenska trupperna används nu i ökad utsträckning till att stödja afghanska styrkor och det är ofta i sådana situationer de hamnat i strid.

Sten Sjöström, Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista