Omfattande material sinkar mål i Haag

Rättegången har skjutits upp mot tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic, åtalad för bland annat folkmord i Bosnien under kriget på Balkan. Han ska få mer tid till att förbereda försvaret, bevismaterialet är mycket omfattande. Hans Corell, FN:s tidigare rättschef är kritisk till att fallen blir så omfattande.

– Rent allmänt så kan jag tycka att de här rättegångarna har blivit väldigt omfattande. När vi skrev vårt första förslag till stadga för Jugosliavientribunalen så hade vi kanske inte tänkt oss att det skulle bli så stora organisationer.

Hans Corell anser att målen vid bland annat FN:s krigsförbrytartribunal i Haag har svällt för mycket i dokument och administration. Han är orolig för att rättegången ska dra ut för mycket på tiden.

Samtidigt påpekar Hans Corell att det handlar om en omfattande brottslighet som folkmord och att målen blir som mest komplicerade när det gäller de högsta ledarna.

Förhandlingarna, om bland annat massakern i Srebrenica, är nu uppskjutna till i mars.

Mark Klamberg, doktorand i folkrätt, som tidigare arbetat vid internationella brottmålsdomstolen tycker att det är riktigt att rättegången skjuts upp.

– Det är ju svårigheter för försvaret, det ska man medge. Men man försöker ju att kompensera för det underläget, säger Mark Klamberg.

Karadzic, som vill försvara sig själv, hävdar att det är över en miljon sidor av utredningsmaterial att gå igenom. Domstolen har inte uppgett någon siffra.

– Jag kan föreställa mig att åklagaren har så många dokument i sina arkivskåp men det innebär inte nödvändigtvis att han kommer att använda allt som bevisning. Karadzic har ju också ett team av försvarsadvokater som hjälper honom, även om han i själva rättegångssalen företräder sig själv. Mycket av den här dokumentationen finns också digitalt så man kan göra det sökbart. Det är ju ett stort arbete men det är ett möjligt arbete att ta del av den här dokumentationen.

Hur rättssäker blir processen?

– Jag anser att den är rättssäker, säger Mark Klamberg.

Karadzic har ett team på cirka 20 juridiska rådgivare. Nu har dessutom rätten, mot den åtalades vilja, utsett en försvarsadvokat som ska kunna sköta försvaret om Karadzic inte är i rätten.

Mark Klamberg anser att det är riktigt att tribunalen sätter ned foten så att det inte blir ett psykologiskt spel där den åtalade kan manipulera processen.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista